Bock, bock, bock.

…den er så blød og rund at man har lyst til at bruge den som bamse…

 

Det er lykkedes os at finde en lille perle af en øl. Det er en tjekkisk bock, som vi er meget stolte af.

Jeg erindrer første gang jeg smagte en bock, det var kærlighed ved første slurk. Men hvad er en bock?

Ifølge leksikonnet (ok, hvem fanden kan huske hvad et leksikon er? Jeg mener naturligvis Wikipedia), er det en stærk undergæret lager øl. Der er sikkert stadigvæk mange der er lidt usikre på hvor det bringer os hen i ølverden. Men lad os sige det sådan at bock er grundlaget for alt det vi kender som sæsonøl. Fra julebryg til påskebryg. Uden at bliver totalt nørdede tager vi lige lidt historie.

Øltypen opstod i Einbeck, en lille by i Tyskland. Den første historiske kilde der omhandler bock, er fra 1378. Den blev hurtigt meget populær under navnet Ainpöck, der var det gamle navn for Einbeck. Men sproget er jo en organisk ting og langsomt blev navnet til Oanpock og siden til Poeck og til sidst til bock.

Teknisk set skal en bock have en indbrygnignsprocent (plato) på 16 % og det skal omsættes til en alkoholprocent på min. 6 %, det vil sige at det bliver en relativt sød øl. Man fandt også hurtigt ud af at lave en stærkere udgave af øllet, en såkaldt dobbel bock. Den er så kraftig at mange omtaler den som ”flydende brød”. Dette tog især munkene til sig, da det var en form for nærring de kunne indtage i fasten. Paulaner munkende begyndte, i midten af 1600 tallet) at lave en særlig udgave til fasten. De syntes dog, at den var så god at det muligvis var for godt til at drikke i sådan en hellig højtid. Derfor sendte de en prøve til paven i Rom, for at få hans godkendelse. Dengang var øl bare ikke så langtidsholdbart som det er i dag, og da det foregik på hesteryg hele vejen igennem Italien, var øllet blevet temmelig elendigt, da det nåede frem til paven. Resultatet var, at paven meldte tilbage, at hvis de ville drikke det sprøjt var de mere end velkomne. Så munkene lavede deres særlige faste øl, under navnet paulaner Salvator. Det blev verdens første påskebryg, og er den der stå fadder til alt hvad vi kender som sæsonøl.

Nå, det var en lang tur for at komme i mål. Det korte af det lange er at vores bock, er en dobbelt bock, med alt hvad man forventer af en sådan. Der er fylde, sødme og dybde. Men pas på, der er også en god slat alkohol 7,5% J indeholder den for at være mere præcis. Da tjekkerne jo desværre ikke er så gode til at finde på navne der lyder godt på dansk, har de kaldt den Klášter Klášterní-Bock. Jeg vil ydmygst forslå at den i daglig tale kaldes for Kloster bock, for ellers skal jeg lige finde noget tunge yoga, der kan læse lidt op for sprog evnerne. Men prøv den, det er en yderes behagelig oplevelse, den er så blød og rund at man har lyst til at bruge den som bamse.

 

Det var alt for denne gang.

Vi ses ude i den store skummende ølverden.

One thought on “Bock, bock, bock.

  1. Hej Peter
    Sandelig en perle – Jeg købte en fustage til Græsted Veterantræf, og den forsvandt som dug for solen, selv om det var i 10 cl prøver.
    OG VI FIK KUN ENESTE KOMMENTAR: FANTASTISK ØL.
    Den kom til gengæld fra alle som smagte.
    Keep up the good work, og få nogle flere Tjekkiske øl hertil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *