Har I julebryg?

For det første handler v jo primært med tjekkisk fadøl…

 

Nu nærmer den søde juletid sig. Og et af de spørgsmål vi ofte får er ”Har I julebryg?”. En gang imellem ser vi måske lidt tomme ud i blikket. Det er ikke fordi vi ikke vil svare, eller fordi svaret er pinligt, det er lidt mere kompliceret end det.

For det første handler v jo primært med tjekkisk fadøl. Og udtrykket julebryg er absolut ikke så udbredt som man kunne tro. Der er ikke særligt mange lande, der har tradition for at kalde deres øl noget med jul.

For det andet er ordet julebryg på tilbagetog. Hvorfor det? Jo for der er stort set ingen der køber julebryg efter jul. Historierne om bryggeriger (og butikker) der har stået tilbage med masser af godt øl, som de ikke kunne sælge bare fordi der stod ordet jul på, dem er der mange af. Derfor er der flere og flere, der kalder deres øl vinterøl, sneøl osv.

Klášter Klášterní Bock 1 198x300 Har I julebryg?
Vores “julebryg”

Sidst, men ikke mindst er der faktisk ikke nogen øltype der hedder ”julebryg”. Prøv at gå ind på ratebeer.com og den slags steder og led efter en øltype, der hedder noget med jul (xmas, christmas eller hvad man nu kan kalde jul) det er der ikke.

Traditionen for sæsonøl, stammer tilbage fra Paulaner munkene i Tyskland, der lavede en ekstra stærk øl til fasten. Den var lavet til at give lidt saft og kraft, så de kunne klare sig igennem dagen uden fast føde, de kaldte det også for ”flydende brød”. Dette var en Bock type af øl, og den første kom til at hede Salvator (frelseren). Den blev så stor en succes, at andre munke også begyndte at lave specielle øl til fasten. Det bredte sig senere til påsken og til julen. Så det vi kender som julebryg som f.eks. 47’erne er bock øl.

Og man kan sige meget, men bock gør sig rigtigt godt til de kolde måneder. Varm, rund, blød og kraftig er det en skøn øl at nyde når vejeret er noget møg.

Og ja, vi har da en bock. Tjekkerne gør det ikke så meget i bock normalt, men vi har fundet en vidunderlig dobbeltbock (en bock med en lidt højere alkohol procent), som vi er meget stolte af. Så bare fordi man godt kan lide tjekkisk øl, behøver man ikke at undvære smagen af bock.

Så for at opsummere, ja vi har julebryg, det hedder bare ikke julebryg. Men på den anden side, kald det hvad du vil, vi kalder det bare godt øl. Klášter Klášterní Bock 2 212x300 Har I julebryg?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *