Læs en øl.

Ligesom øl optræder på film og der er film om øl, er øl og bøger jo heller ikke nogen ukendt kombination.

Ud over at det er en vidunderlig ting at sidde med en god bog og en god øl, så er der også masser af bøger der gør os lidt klogere på øl. Jeg vil i det følgende gennemgå nogle af de fagbøger, jeg har læst om øl. Jeg må indrømme, at jeg ikke lige kunne komme på nogen romaner, hvor øl var en (væsentlig) del af handlingen. Hvis du kender nogen, vil jeg meget gerne have titlerne, så jeg kan rette op på denne fejl i min opdragelse.

Send dem til jesper@platanoel.dk

Og lad os så komme i gang.

A History of the World in 6 Glasses 198x300 Læs en øl.

A History of the World in 6 Glasses af Tom Standage, handler ikke kun om øl, men man kan jo bare læse den del der gør, hvis man vil være selektiv. De andre dele er nu også ganske underholdende og informativee.

Standage gennemgår verdenshistorien ved at lægge vægt på seks forskellige drikke og hvad de har betydet for vores udvikling. Det er øl, vin, spiritus, kaffe, te og cola.

NU holder jeg mig naturligvis til øl delen. Standage er en af de, efterhånden mange, historikere der mener, at øl har betydet rigtigt eget for hvordan mennesket har udviklet sig. Det er lige fra overgangen fra nomadesamfund til bysamfund. Der er flere og flere der mener at denne overgang startede, eller i alle tilfælde blev forstærket af øl. Dels var der brug for at man kunne begynde at dyrke det korn som man lavede øllet af og dels var der brug for at have et fast sted hvor øllet kunne stå og gære.

Her fra går han videre til at forklare om den funktion øl havde i f.eks. det egyptiske rige. Her er nogle af de første eksempler man har på bogholderi, optegnelser over hvor meget øl, der er blevet betalt i skal og hvor meget, der er blevet udbetalt til arbejdere.  For som vi jo også kender det fra den danske historie, så er øl en god måde at få noget at drikke, som ikke er fyldt med bakterier, som vandet ofte var. Selv ved lave procenter, fjerner alkoholen mange af de skadelige ting der er i urent vand.

 

Bogen kan bestilles her.

http://www.amazon.co.uk/History-World-Six-Glasses/dp/1843545950/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1415704334&sr=1-1&keywords=A+History+of+the+World+in+6+Glasses

Beer is Proof God Loves Us 202x300 Læs en øl.

Beer is Proof God Loves Us: Reaching for the Soul of Beer and Brewing af Charles W. Bamforth er en noget anden sag. Det er nok en bog, der vil dele vandende en del. Personligt er jeg ikke synderlig enig med forfatterens verdensbillede, men ikke desto mindre er der en del interessante ting i bogen.  Bamforth er “Anheuser-Busch Endowed Professor of Brewing Science, University of California, Davis”, det vil vel sige noget I retning af professor i brygning sponsoreret af Anheuser-Busch. Nu kan man naturligvis godt være sponsoreret af nogen, uden at lefle for dem, men jeg synes ikke, at det lykkes særligt godt for Bamforth.

Anheuser-Busch er jo firmaet bag øl som Budweiser, Corona, Stella Artois, Beck’s og mange andre. Det som vi nok er en del der vil kalde tynde, flade upersonlige øl. Og det er nok ikke noget Bamforth ville blive sur over. Han er nemlig fortaler for de upersonlige konsum produkter, der smager ens hver gang. Nogle af de postulater/udtalelser han kommer med er bland andet:

” på en bar, skal man altid vælge den mest populære øl, så er man sikrest på at fustagen er frisk åbnet”.

”det med at lokalt vand er med til at give øllet smag, er lige gyldigt, det kan man ændre ved kemiske justering, så det hele kommer til at smage ens”.

Og selv om man måske godt kan forstå hvad han mener, vil jeg tillade mig at være ret uenig. Når jeg f.eks. smager på en af vores egne Platan øl, syntes jeg at det ud over smagen, er rart at vide at det er det gode vand fra Protivin, der ligger til grund for øllet, ikke brakvand fra Slagelse, der bare er blevet rettet til rent kemisk.

Men bogen rummer også en del gode informationer og anekdoter om øl, så selv om man er lidt uenig med forfatteren er den ganske ok læsning.

Bogen kan købes her:

http://www.amazon.co.uk/Beer-Proof-God-Loves-Us/dp/0137065078/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1415704284&sr=1-1&keywords=Beer+is+Proof+that+God+Loves+Us

 

Den sidste bog for denne gang er en hurtig lille en.

Beer For Dummies Læs en øl.

Beer For Dummies af Marty Nachel er en hurtig gennemgang af øl og hvad man bør vide om øl. Det var en bog jeg selv brugte da jeg var ny i ølverden, og som jeg stadigvæk bruger, når jeg har brug for at slå noget op, let og hurtigt. Det er en meget overfladisk introduktion, men det kan man jo også have brug for en gang imellem.

Bogen kan købes her:

http://www.amazon.co.uk/Beer-Dummies-Marty-Nachel/dp/1118120302/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1415705015&sr=1-1&keywords=beer+for+dummies

 

Det var alt for denne gang.

Vi ses ude i den store skummende ølverden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *