Nej det er ikke en guld øl.

Vaner og skikke er jo forskellige fra land til land, også nå det gælder øl.

På vores dejlige tjekkiske pilsner, Platan, har det længe stået Platan II. Det har giver anledning til mange spørgsmål, så som ” hvad er så den første?” eller ”hvorfor hedder den nr. 11?”.

Nu har de kære tjekker så taget den skridtet videre og lige frem skrevet Platan 11%, på flasken. Og jeg tænkte at jeg ville komme nogle af spørgsmålene i forkøbet.

Det er jo ikke fordi de har forvandlet en dejlig klassisk tjekkisk pilsner til en guldøl af de hårde. Og det er ikke fordi at vi i mange år er gået rundt og har drukket super stærk øl, uden at blive synderligt berusede.

Nej, det hele bunder i en tjekkisk tradition med at skrive indbrygningsprocenten, frem for alkoholprocenten.

Og hvad er så indbrygningsprocenten? Det kaldes også for plato og bliver ifølge den store danske encyklopædi defineret således (http://www.denstoredanske.dk/Mad_og_bolig/%C3%98l,_vin_og_spiritus/%C3%98l_og_mineralvand/plato):

plato, enhed til beskrivelse af sammenhængen mellem en ølarts ekstrakt eller oprindelige urtstyrke (se urt) og øllets alkoholindhold og restekstrakt. Enheden blev defineret i 1900 af tyskeren Fritz Plato (1858-1938). Måleenheden, som udtrykkes i procentplato, blev som grundlag for ølbeskatningen indført ved lov i Tyskland i 1918, hvor den erstattede måleenheden balling. I Danmark erstattede plato balling i 1986.

Eller som Prag eksperten skriver det (http://www.prag-eksperten.dk/pages/guide/tjekkisk_oel.htm):

  • l kan måles i grader efter en metode opfundet af professor Balling i det 17. århundrede. Grad-tallet giver tit anledning til en del forvirring, da det ofte forveksles med alkoholprocenten, hvilket det absolut ikke må. Tallet, som ofte angives ved hjælp af et % -tegn, for nu at gøre forvirringen total, fortæller, hvor meget malt, der er anvendt. Det kaldes også nogle gange for „indbrygningsprocenten“. Det angiver altså ikke alkoholindholdet, men alligevel kan der godt være sammenhæng, da en forøget mængde af malt også åbner mulighed for en større mængde alkohol i det færdige øl. De mest almindelige er 10 % („desitka“) og 12 % („dvanactka“), men der findes øl mellem 6-19 %. Tjekkisk øl indeholder normalt ikke store mængder alkohol, men ligger som regel mellem 3,5 og 5 % i alkoholstyrke.
    Højeste indbrygningsprocent har mærket Pernstein fra Pardubice.

Det har altså noget at gøre med hvor meget malt der er i den masse (urten) som man brygger øllet af. Dette har bl.a. indflydelse på hvor mange sukkerstoffer der er til at starte med. Det er jo sukkerstoffet der bliver til alkohol, så på den måde har det indflydelse på hvor stærk øllet bliver. Nu er det jo ikke al sukkerstof der bliver til alkohol, hvis bryggeren vælger at stoppe gæringen før alt sukkerstoffet er brugt, giver det restsukker og dermed en sødere øl.

 

Så for nu at runde af, så er det den samme dejlige øl der er i flaskerne, der er bare kommet en ny etikette.

Det var alt for denne gang.

Vi ses ude i den store skummende ølverden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *